
Q&As on the Bureau of Industry and Security’s Validated End-User Program 
 
 
Question: How does a company apply for Validated End User (VEU) authorization? 
 
Answer: 
 
• Requests for authorization must be submitted in the form of an advisory opinion request, as 

described in 15 CFR 748.3(c)(2), and in accordance with the requirements of 15 CFR 748.15 
(Authorization Validated End-User). Requests for authorization must be submitted to: 

 
The Office of Exporter Services, Bureau of Industry and Security 
U.S. Department of Commerce 
14th Street and Pennsylvania Avenue, NW, Room 2705, 
Washington, DC 20230; or to 

 
The Office of Exporter Services, Bureau of Industry and Security 
U.S. Department of Commerce 
P.O. Box 273, 
Washington, DC 20044. 

 
Mark the package sent to either address “Request for Authorization Validated End-User.” 

 
Question: What information does a company need to submit in the VEU authorization 
request? 
 
Answer: 
 
• As set forth in Supplement No. 8 to part 748, the following information must be included in a 

VEU authorization request: 
 

1) Name of proposed VEU candidates, including all names under which the candidate 
conducts business; complete company physical address (simply listing a P.O. box is 
insufficient); telephone number; fax number; e-mail address; company Web site (if 
available); and name of individual who should be contacted if BIS has any questions If 
the entity submitting the application is different from the prospective validated end-user 
identified in the application, this information must be submitted for both entities. If the 
candidate has multiple locations, all physical addresses located in the eligible destination 
must be listed. 

 
2) Provide an overview of the structure, ownership and business of the prospective validated 

end-user. Include a description of the entity, including type of business activity, 
ownership, subsidiaries, and joint-venture projects, as well as an overview of any 
business activity or corporate relationship that the entity has with either government or 
military organizations. 

 



3) List the item(s) proposed for VEU authorization approval and their intended end- uses. 
Include a description of the item(s); the ECCN(s) for all items, classified to the 
subparagraph level, as appropriate; technical parameters for the items including 
performance specifications; and end-use description for the items. If BIS has previously 
classified the item, the Commodity Classification Automated Tracking System (CCATS) 
number may be provided in lieu of the information listed in the foregoing provisions in 
this paragraph. 

 
4) Provide the physical address(es) of the location(s)where the item(s) will be used, if this 

address is different from the address of the prospective validated end-user provided in (a). 
 

5) If the prospective validated end-user plans to reexport or transfer the item, specify the 
destination to which the items will be reexported or transferred. 

 
6) Specify how the prospective validated end-user’s record keeping system will allow 

compliance with the recordkeeping requirements set forth in §748.15(e) of the EAR.  
Describe the system that is in place to ensure compliance with the VEU end-user 
requirements. 

 
7) Include an original statement on letterhead of the prospective validated end-user, signed 

and dated by a person who has authority to legally bind the prospective validated end-
user, certifying that the end-user will comply with all VEU requirements. This statement 
must include acknowledgement that the prospective end-user: 

 
(i) Has been informed of and understands that the item(s) it may receive as a validated 
end-user will have been exported in accordance with the EAR and that use or diversion of 
such items contrary to the EAR is prohibited; 

 
(ii)  Understands and will abide by all authorization VEU end-use restrictions, including 
the requirement that items received under authorization VEU will only be used for 
civil end-uses and may not be used for any activities described in part 744 of the 
EAR; 

 
(iii) Will comply with VEU recordkeeping requirements; and 

 
(iv) Agrees to allow on-site reviews by U.S. Government officials to verify the end-user’s 
compliance with the conditions of the VEU authorization. 

 
Question: Who is eligible for VEU authorization? 
 
Answer: 
 
• Any end-user in an eligible country may apply to use Validated End-User authorization. All 

applications will be considered on a case-by-case basis. 
 



• Subsidiaries of U.S. or foreign companies in India, as well as Indian companies, may apply 
to receive products that might otherwise need an individual license. 

 
Question: How will the Commerce Department evaluate VEU applicants? 
 
Answer: 
 
• In evaluating an end-user for eligibility under authorization VEU, BIS, in consultation with 

the Departments of State, Energy, and Defense and other agencies, as appropriate, will 
consider a range of information, including the entity’s record of engagement in civil end-use 
activities; the entity’s compliance with U.S. export controls; the need for an onsite review 
prior to approval; the entity’s capability of complying with the requirements of authorization 
VEU; the entity’s agreement to on-site reviews to ensure adherence to the conditions of the 
VEU authorization by representatives of the U.S. Government; and the entity’s relationships 
with U.S. and foreign companies. 

 
• In addition, when evaluating the eligibility of an end-user, agencies will consider the status of 

export controls and the support and adherence to multilateral export control regimes of the 
government of the eligible destination. 

 
• Agencies will formally evaluate VEU candidates through the End-User Review Committee, 

as specified in Supplement No. 9 to part 748. 
 
End-User Review Committee 
 
• The End-User Review Committee (ERC), composed of representatives of the Departments of 

State, Defense, Energy, and Commerce, and other agencies, as appropriate, is responsible for 
determining whether to add to, to remove from, or otherwise amend the list of validated end-
users and associated eligible items, which will be published in Supplement No. 7 to part 748. 

 
• The Department of Commerce chairs the ERC. 
 
• Unanimous vote of the Committee is required to authorize VEU status for a candidate or to 

add any eligible items to a pre-existing authorization. Majority vote of the Committee is 
required to remove VEU authorization or to remove eligible items from a pre-existing 
authorization. 

 
• The ERC will accept requests for VEU authorization from exporters, re-exporters or end-

users that are submitted in accordance with 15 CFR 748.15. The ERC will also consider 
candidates for VEU authorization that are identified by the U.S. Government. When the U.S. 
Government identifies a candidate for VEU authorization, relevant parties (i.e., end-users and 
exporters or re-exporters, when they can be identified) will be notified, before the ERC 
determines whether VEU authorization is appropriate, as to which end-users have been so-
identified.  End-users are not obligated to accept the Government’s nomination. 

 



• The ERC will make determinations whether to grant VEU authorization to each VEU 
candidate no later than 30 calendar days after the candidate’s complete application is 
circulated to all ERC agencies. The Committee may request additional information from the 
candidate or appropriate representative related to a particular VEU candidate’s application. 
The period during which the ERC is waiting for additional information from a candidate or 
appropriate representative is not included in calculating the 30 calendar day deadline for the 
ERC determination. 

 
• If an ERC agency is not satisfied with the decision of the ERC, that agency may escalate the 

matter to the Advisory Committee on Export Policy (ACEP). The procedures and time frame 
for escalating any such matters are the same as those specified for license applications in 
Executive Order 12981, as amended by Executive Orders 13020, 13026 and 13117, and 
referenced in section 750.4 of the EAR. 

 
• The Deputy Assistant Secretary of Commerce for Export Administration will communicate 

the determination on each VEU request to the requesting party and the end-user. 
 
Question: Are there specific items or end-uses that will not be eligible for VEU 
authorization? 
 
Answer: 
 
• Item restrictions:   Items controlled under the EAR for missile technology (MT) and crime 

control (CC) reasons may not be exported or reexported under this authorization. 
 
• Transfer restrictions:  Exports, reexports, or transfers made under authorization VEU may 

only be made to an end-user listed in Supplement No. 7 to part 748 if the items will be 
consigned to and for use by the validated end-user. 

 
• Eligible end-users who obtain items under VEU may only: 
 

(1) Use such items at the end-user’s own facility located in an eligible destination or at a 
facility located in an eligible destination over which the end-user demonstrates effective 
control; 
 
(2) Consume such items during use; or 
 
(3) Transfer or reexport such items only as authorized by BIS. 

 



Question: What are the consequences if a company is denied VEU authorization? 
 
Answer: 
 
• If VEU authorization is denied to an end-user, no new license requirement is triggered.  In 

addition, being denied VEU authorization will not impact a company’s future ability to 
receive export licenses from the Commerce Department. Those end-users who are not 
validated end-users will have to apply for individual export licenses under the current 
licensing system. 

 
Question: Will companies that have Special Comprehensive Licenses (SCL) receive 
automatic VEU authorization? 
 
Answer: 
 
• No. The VEU authorization process is completely separate from the SCL process. 
 
• Because SCLs are provided to exporters and VEU status is provided to eligible customers in 

eligible countries, BIS believes that it is important to maintain different procedures and 
criteria for VEU authorization and SCLs. 

 
Question: Will VEU also allow the release of technology (i.e., deemed exports) to eligible 
nationals in the United States? 
 
Answer: 
 
• If a validated end-user is approved to receive specific eligible technology under the VEU 

authorization, then its foreign national employees from the eligible country are also 
authorized to receive the same technology, including through a transfer inside the United 
States. 


